Jan Brabec

Identita

30. 09. 2013 12:29:16
V sobotu jsme oslavili 1078 let od úmrtí knížete Václava. Patrona českých zemí. Už několik dní čtu příspěvky na toto téma v denících a na internetu. Velice mě překvapilo, že největší množství příspěvků se netýkalo připomenutí si tisícileté tradice nebo obrovského významu tohoto svátku pro naše země. Nejvíce příspěvků polemizovalo zda-li by měl být sv. Václav patronem a ochráncem českých zemí. Každý měl svůj tip, počínaje Přemyslem Otakarem I. přes Karla IV. až po TGM. Během četby těchto komentářů a názorů jsem si říkal proč na rozdíl od našich sousedů, kteří rovněž mají a uctívají své patrony pochybujeme nad naším patronem a symbolem státnosti a hledáme "lepší variantu".

Podívame-li se k našim sousedům, tak se nesetkáte s takovým zpochybňováním svých symbolů jako u nás. Příkladem může být Sv. Štěpán v Maďarsku (Uhersku). Během své rovněž více než tisicileté existence mělo Uhersko řadu významnějších panovníků, ale 15. srpen je v Maďarsku svátkem kdy nejenže nikdo nezpochybňuje zda-li by nebyl lepším patronem či symbolem státnosti např. Matyáš Korvín, ale oslavy probíhají v plném proudu a za velkého nadšení Maďarů.

Obávám se, že důvodem našeho pochybování a hledání není snaha do všeho mluvit a mít na všechno názor. Důvodem je téměř ztracená identita s velice bohatou, silnou a více než tisíciletou tradicí českých zemí. Za posledních 20. let jsme z úst většiny našich představitelů slyšeli a stále slyšíme důraz na ekonomický aspekt všeho. Velice málo či vůbec slýcháme apel na minimální morální a etické hodnoty a ještě méně je zdůrazňováno naše historické místo v Evropě a s tím spojené uznávání a dodržování jistých hodnot a svobod.

Slýcháme jak je EU téměř dokonalé zlo, které nás zcela jistě přivede k ekonomickému krachu a zbaví nás naší národní identity. Národní identitu ztrácíme již více než 70 let. S tím rozdílem, že během II. světové války a následném období komunismu jsme němeli možnost výběru. Posledních 20 let máme veškerou svobodu, kterou můžeme mít a chtít. Přesto ztrácíme identitu, a to zejména sami. EU nebo kdokoliv jiný na tom má pramalý podíl.

Ve společnosti je vidět kompletní názorová rozpolcenost. První část národa vidí budoucnost této země v Evropě, bez ohledu na to zda-li je toto společenství ekonomicky zdravé jelikož v Evropě a EU vidí přihlášení se k hodnotám, které formovaly naše země po celá staletí. Druhá část národa nechce ani na "západ" ani na "východ", protože je mylně přesvědčena, že neutralita znamená ekonomickou nezávislost a zachování národní identity. Třetí část národa by velice ráda směřovala na "východ" jelikož v tom vidí jednodušší život, který sice neposkytuje tak velké množství demokracie a svobody, ale tu velice ráda vymění za větší jistoty...

Tento příspěvek nepíši abych hodnotil nebo kritizoval skupiny, které mají jiný názor na směřování než já. Píši ho protože po celých 20 let nám z úst drtivé většiny politiků žalostně chybí jakýkoliv apel na základní lidské hodnoty či vyzdvihování a podpora morálních elit v této společnosti. Bohužel naši přední intelektuálové, žijící v ČR nebo zahraničí nedostávají takový prostor a zejména podporu politiků aby mohli pomoci zdvihnout morálku a zdravou hrdost národa.

Položme si otázku co je důležitější pro zachování národní identity. Na jedné straně silné proklamace politiků typu Bobošíková o nezávislosti země, přes preferování českého zboží až po nápisy v češtině, dabované filmy atd. Nebo na straně druhé znalost naší historie, porozumění našemu postavení v Evropě, či diskuze a pro-aktivní vyjednávání za zájmy naší země?

Závěrem zpátky k sv. Václavovi. Místo toho, abychom uctívali někoho, kdo měl velké zásluhy na našem zařazení do struktur Evropy, tak tisíc let poté zpochybňujeme jeho zásluhy a mnozí si neuvědomují, že tak zpochybňují celou naši historii, tradici, silný odkaz a s tím vším naši národní (zdravou) identitu.

Pojďme si přestat hledat další cestu, nalhávat si, že nikoho nepotřebujeme a nejlépe nám bude téměř izolovaně. Až zase skončíme v područí někoho, kdo nás intelektuálně, morálně i ekonomicky zničí, tak budeme analyzovat proč jsme dopadli jak jsme dopadli a další 2-3 generace budou ztraceny. Pro začátek by možná stačilo se identifikovat s počátky našich zemí a těmi, kteří na tom, že dnes existujeme měli lví podíl.

Tak a těším se na komentáře a přirovnávání k eurohujerům, pravoláskařům atd... :)

Autor: Jan Brabec | karma: 15.69 | přečteno: 951 ×
Poslední články autora