Diskuse

Identita

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Některé tradice platné v době Václava  , by bylo vhodné znovu v nějaké omezené míře zavést.Těch 500 hřiven stříbra by chom si mohli ponechat(Němci jsou dostatečně bohatí), ale těch 300 volů by se v Praze snadno na vývoz do Německa našlo.

1 0
možnosti
LJ

Jen bych dodal, že ten poplatek se platil od r. 895, od doby knížete Bořivoje. A Boleslav ho nakonec odváděl též.

0 0
možnosti
Foto

Na současném názoru na patrona sv. Václava má vliv okupace, kdy Hitler demagogicky udělal z Václava kolaboranta a na tom dál po válce pracovali komunisté.  Pro většinu jednoduchých lidí jsou argumenty, které jim dalo komunistické školství k osobě Sv. Václava dostačující, a nemají snahu se o jeho osobu dál zajímat a zásadně nepřijmou jiný názor. Diskuze s někým ( tím nemyslím vás) o osobě sv. Václava je úplně zbytečná, protože oni nepřijmou jiný názor.

1 0
možnosti
JC

Vy v tom máte nějaký zmatek.

O tom, že sv. Václav je patronem země, rozhodla Církev, nikoli stát, a to v době před svým rozštěpením na Východní (pravoslavnou=orthodoxní) a Západní (všeobecnou=katholickou).

Za "dědičného vládce české země" ho pak prohlásil český král Karel I. (německý císař Karel IV).

Kníže Václav Přemyslovec, katolický a pravoslavný světec, nezapojil stát do žádných "evropských struktur" - naopak Čechy i ostatní slovanské kmeny z České kotliny od tohoto zapojení do "evropských struktur" uchránil, hlavně diplomatickou cestou a tributem. A to bylo tehdy velmi těžké, když naše území od východní Římské říše oddělovaly kočovné hordy maďarských pohanů.

1 2
možnosti
Foto

J67a56n 95B22r70a31b30e22c

30. 9. 2013 14:02

Vubec s vami nepolemizuji, ze to byla cirkev, ktera prohlasila knizete Vaclava za svateho a prohlasila jej za patrona Ceskych zemi. Za symbol statnosti jej uzivali uz pozdni Premyslovci a tato tradice se uchovala dodnes.

K rozdeleni na Zapadni a Vychodni cirkev sice doslo oficialne az v 11.stoleti, ale tyto cirkve se vyvijely odlisne uz nekolik staleti. Dukazem je krest Velke Moravy, kde Cyril a Metodej byli pozvani za ucelem sireni vychodni cirkve a ve finale konvertovali a Moravane byli pokrteni zapadorimskou cirkvi. 

Knize Vaclav siril zapadorimskou cirkev, a tim zaradil nase zeme do sfery Rima a pozdeji sv. rise Rimske. Nikoliv do Konstatinopole. 

Tolik k tomu zmatku mily pane Chovance. Hezky den

0 0
možnosti
VV

Nemusím se vším souhlasit, ale dávám karmu za inteligentní článek. Přesto si myslím, že EU je zbytnělý moloch bez sebereflexe.

2 0
možnosti
JC

Pro mne je to protikřesťanské uskupení sloužící zájmů bývalých koloniálních velmocí udržet si světově významnou politickou posici.

0 1
možnosti