Jan Brabec

Konec Budvaru v Čechách, nebo další malá domů?

6. 02. 2012 13:00:00
Prodej Budvaru byl opakovaně diskutován na vládní úrovni několikrát od devadesátých let. Nikdy nedošlo ani k přeměně na akciovou společnost, natož k přípravě privatizace. V posledních dnech téma Budvar vstupuje opět do medií a za poslední týden se na základě diskutovaných kroků pana ministra Bendla nebývale zvýšila aktivita na téma prodej Budějovického Budvaru. Většina z nich straší, že to znamená prodej AB InBev (ať už přímo nebo přes nastrčenou firmu) a tudíž konec Budvaru v Čechách. Nikde jsem zatím nevyčetl co je pro Budvar nejlepší. Je víc možností jak řešit Budvar, a to bez strašení prodejem národního zlata. Nabízím na ně svůj pohled.

Budějovický Budvar je stále státní podnik. V případě, že by se stát rozhodl Budvar privatizovat, tak jej musí nejprve přeměnit na akciovou společnost.

Následuje harmonogram:

Duben 2012 - Spuštění přeměny s.p. na a.s. (12 měsíců)

Duben 2013 - Výběr poradce pro přípravu výběrového řízení (2 měsíce)

Červen 2013 - Výběr poradce pro prodej Budvaru (2 měsíce)

Srpen 2013 - Výběr kupujícího (posbíraní nabídek, druhé kolo, due dilligence, podpis smluv) (7 měsíců)

Březen 2014 - Podpis smlouvy o prodeji Budvaru

Z výše uvedeného harmonogramu vyplývá, že než bude Budvar připraven k prodeji a podepsána smlouva o prodeji, a to harmonogram uvádí termíny za předpokladu, že vše proběhne bez komplikací právních, politických a jiných, tak se bude Česká republika nacházet v horkém období předvolební kampaně do Parlamentu ČR.

Proto je určitě na místě vzít v potaz, zda tato vláda a vládnoucí strany budou chtít z prodeje Budvaru udělat předvolební smeč pro opozici a ztratit na prodeji "národního zlata" dalších pár procent. Není moc lepších témat pro volební boj v této kotlině, než rozprodej národního majetku do cizích rukou, zavření Budvaru, zaprodání se AB InBev (Anheuser-Busch je vlastníkem amerického Budweiseru, se kterým Budvar vede právní spory o ochranné známky).

Na základě výše uvedeného se proto ptám jestli je privatizace doopravdy téma dne, nebo se to jenom šikovně začíná přetřásat v mediích, aby se všichni začali bát privatizace do rukou AB InBev a vzali nakonec zavděk českou cestou...

Nebojme se proto rychlé a překotné privatizace Budvaru jelikož se nestane. Já bohužel nechápu kroky pana ministra pouze jako přípravu k privatizaci, ale k dosazení svých lidí do Budvaru. Já se více než prodeje Budvaru do rukou AB InBev bojím oné pověstné české cesty, kde se z Budvaru udělá "dojná kráva" pro určitou skupinu lidí a až nebude co vysávat, tak teprve potom dojde k privatizaci. Proto mi je bližší dobře připravená privatizace. Možností je několik, ale fakticky jdou shrnout do dvou skupin.

1) Prodej strategickému investorovi

Dobře připravená privatizace a prodej do rukou strategického investora mohou Budvaru přinést přístup do větší (třeba i nadnárodní) prodejní sítě, finanční zdroje na expanzi, efektivnější logistiku atd. zatímco oddalování privatizace bude s největší pravděpodobností rájem pro případné zájmové skupiny v ČR. Když mluvím o strategickém investorovi, tak není třeba se dívat jenom za hranice. V ČR máme několik pivovarnických skupin, které dokázali, že umí vařit dobré pivo a zároveň dokázali svůj výstav výrazně navyšovat a zachovat si zajímavou ziskovost.

Privatizaci do rukou AB InBev bych jako Čech viděl velice nerad, ale pravdou zůstává, že cenu nabídne tato pivovarnická skupina velice pravděpodobně nejvyšší a Budvaru se finančně velice uleví jelikož dojde k ukončení právních sporů, které mezi sebou vedou obě společnosti. U prodeje AB InBev zbývá tedy pouze jedno nebezpečí, a to jak zachovat výrobu Budvaru v Čechách (zdroj vody je pro Budvar klíčový atd.). To bohužel ani nejlepší smlouva se obávám nezajistí, proto vidím ještě další možnost.

2) Prodej přes Burzu cenných papíru v Praze

Proč prodávat celý 100% podíl v Budvaru? Měla by být cena jediným kriteriem? Chápu, že každá miliarda do rozpočtu je dobrá, ale existuje i možnost jak stát neztratí vliv v Budvaru. Tato možnost zajistí finance na expanzi Budvaru, tak aby Budvar dál přispíval do státního rozpočtu dividendy a stát nečelil útokům ze všech stran jak mohl prodat "národní zlato". Prodat minoritu (např 30%) skrz veřejnou nabídku akcií je standardní nejtransparentnější způsob prodeje společnosti. Nezapomínejme také na fakt, že společnosti, které jsou obchodovány na burzách podléhají přísnějším pravidlům a reportují pravidelně své detailní hospodářské výsledky. To by rozhodně nebylo na škodu, co říkáte?

Závěrem... Navíc bychom si mohli jako občané této země koupit i pár akcií a podílet se na budoucích úspěších našeho Budvárku... :)

Na zdraví!

Autor: Jan Brabec | karma: 17.54 | přečteno: 1481 ×
Poslední články autora