Jan Brabec

KSČM a její lídři

7. 10. 2013 14:33:18
Doposud jsem měl možnost shlédnout pouze několik předvolebních diskuzí z různých krajů ČR. Až na několik vyjímek jsem viděl a slyšel mluvit stejné tváře, nebo pár nových politiků kteří buď zapadli do průměru, nebo mluvili alespoň věcně a bez populistických frází. Nicméně velmi na mě "zapůsobili" kandidáti / lídři jednotlivých krajů KSČM. Z jejich rétoriky a argumentace dostávám pocit, že jsme v období hluboké totality. Představa, že o nás přístí 4 roky budou spolurozhodovat buďto skalní komunisté, nebo neskutečně hloupí až prázdní kandidáti/kandidátky této strany není vůbec příjemná. Koho jsem konkrétně viděl:

1) Pardubický kraj - Květa Matušovská

Tato paní za celou diskuzi neřekla jediný fakt a konkrétní názor na položené otázky. Většinu času se usmívala a trnula, kdy se jí moderátor na něco zeptá. Když k tomu došlo, tak každý svůj výstup začala větou (tak určitěěě), na kterou jsme zvyklí spíš u osob s menší slovní zásobou. Poté řekla dvě až tři nic neříkající věty o tom jak všechno zaplatí stát, budeme se mít lépe, ale že to je vlastně jenom její názor na věc... Toť lídr pardubické kandidátky.

2) Plzeňský kraj - Karel Šidlo

Velice sebejistý až arogantní pán, který jak se dalo čekat odsoudil Mašíny jako vrahy bez špetky slušnosti (společnost je v tomto tématu velmi polarizovaná a nesoudím zda má nebo nemá pravdu). Na otázku moderátorky zda-li se dá potom Klement Gottwald považovat za vraha, když podepsal rozsudek nad popravou Milady Horákové a dalších odpověděl s ledovým výrazem ve tváři, že Klement Gottwald jednal ve jménu exekutivy, nikoliv že by někoho zabil sám... Na následný argument, že by skupina Mašínů nikoho nemusela zabít, kdyby zde byla svoboda a nezavřely se hranice už nedokázal reagovat vůbec. Jeho reakce na další témata byly identické s ostatními komunisty. Nicméně z tohoto pána vyzařovaly dvě hlavní věci: a) my víme, že tu budeme vládnout b) omlouvat se ani vyjadřovat lítost nebudeme, protože není za co.

3) Praha - Marta Semelová

Toto želízko v ohni KSČM jsem měl možnost pouze číst, a to v rubrice Osobnost odpovídá na serveru idnes.cz. Tato paní odpověděla na zhruba 5 dotazů během 30 minut, takže si nedokážu představit jakoukoliv rozumnou produktivitu práce na půdě parlamentu. Rétorika, že všichni musí mít práci a přestože se někdo živí poctivou prací, tak se nemůže mít lépe na úkor druhých je u KSČM známá. Zpráva o tom, že chtějí zakládat nové státní podniky, aby snižovali nezaměstnanost je už z hlediska ekonomického velmi úsměvná a nereálná. Nejvíce mě asi zaskočila věta, kdy při odpovědi dotazujícímu zcela demagogicky odpověděla, že narozdíl od jiných skupin jsou ochotni diskutovat... Vzpomněl jsem si na "volné diskuze" v Barolomějské a polila mě hrůza.

Omlouvám se za delší rozbor, ale chtěl sem pouze upozornit na nebývalou "kvalitu" kandidátů/tek KSČM. Na jednu stranu jejich totální vyprázdněnost zastřenou naučenou populistickou rétoriku a na druhou stranu čím dál větší a otevřejnější obhajování let minulých. Velice jsem zvědav na lídry typu Kováčik, Filip, Hojda ad.

Připojím-li k tomu zvyšující se počet názorů a blogů "jak nám bylo dřív lépe" a ochoty vyměnit svobodu názorů, pohybu a vzdělání za imaginární jistotu zaměstnání, fronty na banány a nemožnost se svobodně vyjadřovat, tak se začínám opravdu obávát silné pozice komunistů v parlamentu a jejich spoluvládě v této zemi.

Pravice a levice udělala v této zemi za posledních 23 let spoustu chyb. Několik skupin se vysoce podílí na utváření téměř všeho v této zemi. Jako národ nepatříme mezi světový prim co se týká morálky, lidské slušnosti nebo dodržování zákonů a práva, ale milionkrát radši budu žít v této zemi 20 let po komunismu, než 20 let před pádem komunismu!

Autor: Jan Brabec | karma: 28.29 | přečteno: 1201 ×
Poslední články autora